TEBŪNIE TVARKA ŠALDYTUVE

Ar galite įsivaizduoti, kad buvo laikai, kai nebuvo šaldytuvų? Tada maistas buvo laikomas požeminiuose urvuose arba vėsiuose sandėliukuose, arba apklojamas sniegu ar ledu...Šiandien turbūt vargiai kuri nors galėtume įsivaizduoti savo virtuvę be šaldytuvo. Bet tam, kad šis prietaisas tinkamai tarnautų, svarbu jį tinkamai ir prižiūrėti. Tebūnie jūsų vasario mėnesio misija – sutvarkyti šaldytuvą.

 

1. Išvalykite šaldytuvą. Kiek pusiau sunaudotų stiklainių pomidorų padažo slepiasi šaldytuvo gale?
  • Išmeskite visus produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs.
  • Valgyti maistą, esantį stiklainiuose, kurie per ilgai buvo laikomi atidaryti, gali būti rizikinga - tikėtina, maistas juose bus jau pradėjęs gesti.
  • Produktus, kurie turi būti suvartoti kaip įmanoma greičiau, išdėliokite šaldytuvo priekyje, o po to atitinkamai susiplanuokite savaitės meniu.
  • Šalia šaldytuvo laikykite rašiklį, kad galėtumėte užrašyti naujai atidarytų stiklainių datas.

2. Perstatykite maisto produktus. Maistą šaldytuvo lentynose laikykite išdėliotą logiškai, tai pat neperkraukite lentynų, kad šaltas oras galėtų laisvai cirkuliuoti.

  • Mažiausius ir dažniausiai naudojamus produktus laikykite šaldytuvo priekyje akių lygyje, kad jų neužstotų aukštesni produktai ir jie būtų lengvai pastebimi.
  • Žalią mėsą, paukštieną ir žuvį laikykite apatinėje lentynoje, pakuotėje arba lėkštėje, kad sulaikytumėte tekančias sultis. Geriausia tokius intensyvesnį kvapą skleidžiančius produktus laikyti specialiuose uždaruose indeliuose.
  • Jeigu įmanoma, visus vaisius ir daržoves laikykite atskiruose stalčiukuose – kai kurie vaisiai išskiria etileno dujas, kurios paspartina nokimo procesą. Vaisiams ir daržovėms laikyti patogu naudoti medinius indelius, kuriuose paprastai parduodami pievagrybiai - taip jie nesimėtys po visą daržovių skyrių ir bus lengviau atrandami.
  • Atlaisvinkite šaldytuvo vidines dureles ir sustatykite krepšeliuose įvairius pagardus, kad jie būtų lengvai randami ir ištraukiami.

3. Peržiūrėkite šaldiklį. Atšaldėte lazaniją, manydamos, kad tai buvo obuolių pyragas?

  • Patikrinkite visas datas ir atsikratykite pasenusių, neaiškių ar peršaldytų produktų.
  • Mėsos gabalai gali būti laikomi užšaldyti nuo 6 iki 8 mėnesių, žlėgtainiai ir pjausniai - iki 6 mėnesių, faršas – iki 3 mėnesių.
  • Susiplanuokite savaitės meniu taip, kad galėtumėte sunaudoti produktus, kurių galiojimo laikas artėja prie pabaigos.

4. Sutvarkykite šaldytus produktus. Perrikiuokite šaldiklio lentynose esančius maisto produktus taip, kad išvengtumėte laiko ir maisto švaistymo.

  • Senesnius maisto produktus laikykite priekyje, kad įį suvartotumėte pirmiausiai.
  • Maistą šaldykite mažomis porcijomis, kad jis greičiau užšaltų ir kad greičiau jį būtų galima atitirpinti.
  • Naudokite lipnias etiketes, kuriose pažymėkite pakuočių turinio galiojimo laiką. Naudokite skirtingų spalvų etiketes, kad lengvai atskirtumėte jautieną, kiaulieną, paukštieną, žuvį, daržoves, vaisius.

5. Įsigykite tinkamą maisto produktų laikymo priemonių rinkinį. Turėkite omenyje, kad plastikiniai maišeliai – ne pats geriausias pasirinkimas maistui laikyti – juose maistas greičiau genda. Pasirūpinkite, kad turėtumėte kelias arba visas iš šių priemonių:

  • Įvairių dydžių vakuuminių plastikinių indelių – kvadratinius lengviau sustatyti vienus ant kito.
  • Įvairaus dydžio kepimo formų iš aliuminio folijos – jas patogu naudoti iš anksto paruoštiems didelio kiekio patiekalams šaldyti, atšaldžius jie gali keliauti tiesiai į orkaitę.
  • Sandarių šaldymo maišelių – jie puikūs skysčiams bei mažiems produktams užšaldyti.
  • Kepimo popieriaus – įdėti tarp užšaldytos tešlos, kad išvengtumėte sulipimo.

maisto indeliai tvarka šaldiklyje

 

Tekstas: Viktorija Šimašiūtė
Nuotraukos: www.flickr.com

Neturite teisių komentuoti

   

Buitis. Įmonės

   
   
   
© SU university