MITAI APIE MAISTĄ

Nevalgyti po 18 val., išgerti aštuonias stiklines vandens per parą, ekologiškas maistas yra sveikesnis – tiek daug girdėta ir rašyta apie tai, kad atsivertus meniu restorane nevalingai imi skaičiuoti kalorijas, vertinti patiekalus pagal cholesterolio kiekį, vietoj kavos užsisakai dar vieną stiklinę vandens ir būtinai negazuoto. Bet ar kada susimąstėme, kas ir kodėl apie tai rašo ir pasakoja, gal tai yra tik mitai?

 

ŠOKOLADAS MALŠINA PMS SINDROMĄ

Tikrai daugelis girdėjome, kad šokoladas palengvina moterų PMS (priešmenstruacinį sindromą). Bet ar tai tiesa? Prieš kokius 10-15 metų moteriški žurnalai Vakarų Europoje ir Amerikoje patarė nevartoti saldumynų, nes jie gali net pabloginti moterų nuotaiką tomis dienomis. Tačiau įvairūs tyrimai rodo, kad šokoladas iš tikrųjų palengvina moterų PMS simptomus: nerimą, pyktį ar laikiną liūdesį. Šokoladas gali sumažinti dirglumą ir nuovargį, kai kuriais atvejais net keletui valandų. Šokolado sudėtyje yra mineralinių medžiagų, pavyzdžiui magnio, kurio organizme menstruacijų metu sumažėja, todėl papildžius magnio atsargas šokoladu moterys tampa ne tokios irzlios, būna ramesnės.

Kaip šokoladas veikia? Tyrimai rodo, kad šokoladas ir angliavandeniai suaktyvina tam tikrų nuotaiką keliančių cheminių medžiagų, tokių kaip seratoninas, gamybą smegenyse. Seratonino dažniausiai sumažėja savaitę prieš menstruacijas, todėl valgant šokolado šios cheminės medžiagos kiekis organizme pakyla. Jeigu nemėgstate šokolado, nuotaikai pakelti tomis dienomis vartokite produktus, gausius angliavandenių - avižinius dribsnius ar  jogurtą.

KIEK REIKIA IŠGERTI VANDENS PER PARĄ?

Jeigu neišgeriate 8 stiklinių vandens per parą, tuomet ilgainiui jūsų organizmas dehidratuos, o tai gali sukelti protinį pamišimą, sąnarių skausmą ar gali atsirasti veido raukšlių. Bet ar iš tiesų šis patarimas yra geras? Tai priklauso nuo jūsų aktyvumo, amžiaus ir klimato, kur jūs gyvenate. Iš tiesų 8 stiklinės vandens per parą nėra tas kiekis, kurį turėtumėte suvartoti, kad palaikytumėte minimalų organizmo skysčių balansą. Naujausi tyrimai parodė, kad užtenka pusės šio rekomenduojamo kiekio (tai maždaug 1 litras) per parą.

Gal nereikėtų tie jaudintis, ar išgėrėte užtenktinai vandens, labiau kreipkite dėmesį į tai, ar atstatomi skysčiai, kurių netenkama prakaituojant ir šlapinantis. Pavyzdžiui, jeigu jūs pietų metu nubėgate 5 km, tai skysčių reikės suvartoti daugiau nei sėdint darbo vietoje.

Ir nebūtinai gerti vandenį, tam puikiai tiks sultys ir pienas. Netgi kava, arbata ir lengvi gėrimai, kurie iki šiol manyta dehidratuojantys organizmą dėl jų sudėtyje esančio kofeino, papildo organizmą skysčiais. O jeigu jūs neišgėrėte reikiamo skysčių kiekio per dieną, vis tiek jūs nedehidratuosite, nes dalį skysčių gaunate valgydami kietą maistą.

SALDUMYNAI LEMIA HIPERAKTYVUMĄ?

Daugelis tėvų pritaria tam, kad cukrus didina vaikų hiperaktyvumą ir laukinį elgesį, ypač įvairiuose vaikų susiėjimuose: gimtadieniuose, vakarėliuose ir pan. Bet ar iš tikrųjų kaltas cukrus, ar yra koks ryšys tarp cukraus suvartojimo ir vaikų elgesio? Daugelis tyrimų rodo, kad biologinio ryšio nėra. Tačiau tėvai įsitikinę, kad suvalgę daugiau saldainių ar torto, vaikai nemiega dienos metu, sunkiau užmiega vakare, laksto po kambarius kaip prisukti.

Panašu, kad tai yra daugiau įsitikinimo ir suvokimo problema. Kai vaikai prisivalgo saldžių užkandžių ir ima kūlvirsčia ridentis per kambarį, tai greičiausiai jie taip daro, nes jiems patinka grupinė aktyvi veikla. O tėvai nusprendžia, kad tokį elgesį sukelia didesnio cukraus kiekio suvartojimas, o ne pats vakarėlis.

Faktai ir mokslininkų išvados rodo, kad nėra jokio tiesioginio ryšio tarp suvartoto maisto ir elgesio. Vaikų elgesį sąlygoja ne pats užkandis, kiek aplinkybės, kurios atsiranda užkandžiaujant.

AR EKOLOGIŠKI MAISTO PRODUKTAI GERESNI?

Ekologiški maisto produktai kainuoja beveik dvigubai brangiau nei neekologiški, tačiau daugelis (ypač turintys mažų vaikų) renkasi ekologiškus manydami, kad jie yra geresni. 2012 metais paskelbtų tyrimų, kuriuose lyginami ekologiški ir neekologiški produktai bei asmenų vartojusių šiuos produktus sveikata, rezultatuose teigiama, kad tiek augalinės, tiek gyvulinės kilmės produktuose yra toks pat vitaminų kiekis ir nesvarbu, kokiomis sąlygomis tie produktai buvo auginami. Vienintelė išimtis – ekologiškas pienas, sūris ir jogurtas, kuriuose rasta daugiau omega-3 riebalų rūgščių. Vis dėlto, negalima neatsižvelgti į ekologiškų maisto produktų naudą. Valgydami ekologiškus gyvulinės ir augalinės kilmės produktus greičiausiai nenurysite antibiotikams atsparių bakterijų ir pesticidų. Faktai rodo, kad tyrimų metu pesticidų buvo rasta net trečdalyje tirtų neekologiškų produktų, ir  vos 7 proc. ekologiškų produktų. Tačiau kartais ekologiškuose maisto produktuose randamas pesticidų kiekis viršija visas normas.

PO ŠEŠTOS VALANDOS VAKARO NEVALGAU

Sausainukai prieš miegą, sumuštiniai vidurnaktį, saujelė bulvinių traškučių grįžus namo po vakarėlio. Beveik visos moterys ir dalis vyrų yra įsitikinę, kad tokie užkandžiai prideda kilogramų, nes maistas ilgiau virškinamas, kalorijos nesudeginamos ir pan. Laimei daugelis tyrėjų sako, kad tai netiesa. Organizmo medžiagų apykaita niekada nesustoja, netgi miego metu. Ir kalorijos daro tokį patį poveikį, nesvarbu, kada jas vartojote – pusiaudienį ar vidurnaktį. Jeigu jūs suvartojate per daug kalorijų, tai nesvarbu, kuriuo paros metu jūs jas suvartojote, jūs vis tiek priaugsite svorio.

Tačiau tyrėjai vis dėlto pataria valgyti gausius pusryčius. Jeigu suvartosite daugiau kalorijų pusryčių metu ir taip pakrausite savo organizmą energija, tai likusią dienos dalį nesijausite tokie alkani ir rinksitės mažesnes porcijas.

CHOLESTEROLIS

Buvo laikai, kai šeimos augindavo vištas ir kone kasdien valgydavo kiaušinius. Bet nuo tada kiaušinių reputacija pablogėjo; imta manyti, kad kiaušiniuose esantis cholesterolis užkemša kraujagysles ir sąlygoja širdies ligas. Netiesa. Nors aukštas cholesterolio kiekis iš tikrųjų įtakoja širdies ligų atsiradimą, bet nėra tiesioginio ryšio tarp kiaušinių valgymo ir širdies negalavimų. Apie 75 procentus cholesterolio į kraujotakos sistemą išleidžia kepenys, skaidydamos riebų maistą, o ne maistą, kuriame yra cholesterolio. Viename kiaušinyje yra apie 200 miligramų cholesterolio. Tai reiškia, kad suvalgant vieną kiaušinį per dieną nesuvartojama daugiau nei 300 miligramų cholesterolio. Netgi žmonės, kuriems skirta žemo cholesterolio dieta gali suvalgyti keletą kiaušinių per savaitę. Be to, cholesterolis būtinas, kad organizmas galėtų gaminti vitaminą D, iš cholesterolio sintetinami antinksčių žievės ir lytiniai hormonai.

KIEK KARTŲ PER DIENĄ VALGOTE?

Daugelį metų yra tvirtinama, kad valgyti šešis kartus per dieną ir po nedaug yra geriau negu valgyti tris kartus po daugiau. Ypač jeigu norite numesti svorio. Šis metodas yra pagrįstas tuo, kad valgydami dažniau jūs pagreitinsite medžiagų apykaitą ir sudeginsite daugiau kalorijų. Kiti teigia, kad valgydami dažniau jūs niekada nesijausite alkani, todėl nepersivalgysite arba neužkandžiausite tarp valgių. Tačiau buvo atlikti tyrimai ir dalyviai, kurie valgė mažiau kaloringą maistą tris kartus per dieną numetė tiek pat svorio, kiek ir dalyviai valgę tą patį maistą išdalintą į šešis kartus per dieną. Netgi nebuvo pastebėta jokių skirtumų tarp alkio simptomų ir apetito.

Kalorijos yra kalorijos ir visiškai nesvarbu, kada jos suvartojamos. Geresnių svorio metimo rezultatų pasiekiama šešis kartus per dieną mankštinantis negu tiek pat kartų per dieną valgant.

ALYVUOGIŲ ALIEJUS

Alyvuogių aliejus yra geras ir sveikas riebalas, pašlakstykite juo salotas, paskrudinkite jame daržoves ir padarykite gera savo sveikatai, ypač širdžiai. Palaukite. Nors alyvuogių aliejuje esantys mononesotieji riebalai yra sveikesni negu riebalai gaunami iš gyvulinės kilmės produktų, pavyzdžiui sviesto, tačiau alyvuogių aliejus nėra toks sveikas širdžiai. Kodėl? Raktas yra žodyje „aliejus“.

Net ir iš alyvuogių išspaustas aliejus yra riebalas. Iš tiesų – keturiolika gramų riebalų viename valgomajame šaukšte. O riebalai nėra labai sveika kraujagyslėms. Kaip ir kiti aliejai, alyvuogių aliejus tai 120 kalorijų viename valgomajame šaukšte. Aliejus nėra idealus šaltinis kitam svarbiausiam sveikos širdies požymiui – polifenoliui - gauti. Pavyzdžiui, suvalgius salotų, turinčių 55 kalorijas, jūsų organizmas gaus 150 miligramų polifenolio. Norint gauti tą patį kiekį polifenolio, jums reikės suvalgyti 5 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, o tai sudarys 600 kalorijų. Be to, alyvuogių aliejuje nėra papildomų vitaminų ir mineralų, o salotose yra. Taip pat, jeigu alyvuogių aliejų pakaitinsite iki 205 C (prie šios temperatūros daržovės kepinamos aliejuje apskrunda), jo riebalų molekulės virs trans-riebalais, kurie tikrai nėra sveika jūsų širdžiai. Trans-riebalai – tai pakitę riebalai, kuriuose yra trans-riebalų rūgščių, organizmas negali jų apdoroti, daro reikšmingą žalą sveikatai ir neturi jokių naudingų savybių.

IR PABAIGAI

Šokoladiniai keksiukai prie kavos

4 kiaušinius suplakite su 6 šaukštais cukraus, 3 šaukštais aliejaus ir 250 g kefyro. Į gautą masę nusijokite 200 g kvietinių miltų, arbatinį šaukštelį kepimo miltelių ir 2 šaukštus kakavos. Viską sumaišykite šaukštu arba plaktuvu. Supilstykite į keksiukų formeles ir kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 30 min. kol keksiukai gražiai paruduos.

Skanaus.

 

Parengė: Ieva Ručinskienė

 

 

 

Neturite teisių komentuoti

   
   
   
© SU university