PAGRINDINĖS STALO SERVIRAVIMO TAISYKLĖS
|
Stalo serviravimo etiketo reikalavimai:
1. Staltiesė ir servetėlės privalo būti sniego baltumo arba pastelinių spalvų.
2. Stiklo taurės, stiklinės turi būti itin švarios ir nespalvotos, kad svečiai galėtų grožėtis patiekto gėrimo spalva.
3. Pietų lėkštės neturi užgožti jose patiekiamo maisto, todėl geriausiai tiktų baltos, pastelinės arba saikingai puoštos.
4. Stalo puošmenos neturi trukdyti bendravimui. Neperlenksite lazdos, jeigu rinksitės kuklias gėles, gėlių puokšteles, keletą žvakių.
5. Įrankiai turėtų būti sudėti griežta tvarka. Dešinėje lėkštės pusėje padėkite šaukštą ir peilį, atsuktą ašmenimis į lėkštę, kairėje – šakutę ir servetėlę (gražiai sulanksčius servetėlę galite įdėti ir į lėkštę). Virš lėkštės horizontaliai padėkite desertinę šakutė ir desertinį peiliuką (arba šaukštelį), peiliuko ašmenys turi būti nukreipti į lėkštę. Desertinis šaukštelis gali būti atnešamas kartu su desertu.
6. Taurės pastatomos į dešinę nuo lėkštės mažėjančia tvarka: vandeniui, vynui, desertiniam vynui, likeriui.
7. Duonai padėkite lėkštelę kairėje lėkštės pusėje.
8. Ant stalo padėkite prieskonių: druskos ir pipirų.
Tekstas: Ieva RučinskienėNuotrauka: Flickr