TRYS DALYKAI, KURIŲ VERTA VENGTI

Ar žinai, kad taurelėje degtinės (40g) yra tiek pat kalorijų kaip ir viename gabalėlyje torto? Sumažink alkoholio, cukraus ir druskos kiekį savo racione ir džiaugsies puikia savijauta. Tiek daug yra visokiausių dietų, papildų ir masažo technikų lieknėjimui, bet kaip sveikai sulieknėti  iki švenčių? Išmintis viena – saikas.

0 alkoholio

Iki švenčių atsisakyk alkoholio arba iki minimumo sumažink jo kiekį. Vyno taurė skatina užkandžiauti kaloringo sūrio ar vytintos mėsos, šampanas skaniausias ne tik su braškėmis, bet ir su torto gabaliuku, o prie alaus puikiai tinka rūkytos dešrelės ir kepta duona su sūriu. Didelis kiekis suvartojamo alkoholio tokio, kaip alus, romas, vynas, viskis padidina kalorijų skaičių, todėl tai gali būti nutukimo ar svorio padidėjimo priežastis. Daugelis žmonių nežino, kiek kalorijų jie tuo metu „išgeria“. Raudonojo arba baltojo vyno taurėje yra 70-75 kalorijos, alaus bokale yra 135-145 kalorijų ir stiklinėje viskio yra 97 kalorijos. Per didelis suvartojamo alkoholio kiekis didina apetitą. Daugelis žmonių mėgsta derinti alkoholio vartojimą su maistu, kurio sudėtyje yra daug riebalų.

cukrus

Atsisakyk maisto, kuriame yra labai daug cukraus: pyragaičių ir tortų, ledų, uogienių, netgi namuose keptų pyragų ir bandelių. Taip pat, visokiausių saldainių, šokolado, sulčių ir gaiviųjų gėrimų. Jeigu norisi kažko saldaus, galima suvalgyti 1 saują džiovintų vaisių ar uogų arba 2 gabaliukus juodojo kartaus šokolado. Pagal naujausius tyrimus, cukrus prilyginamas narkotikams. Mes kartais netgi nežinome, kad suvartojame daug cukraus, nes jis yra dedamas į labai daug produktų, ypač pusiau paruoštus ar pagamintus parduotuvėse. Teigiama, kad cukrus slopina imuninę sistemą – 2 šaukšteliai cukraus bent dviem valandom prislopina imuninę sistemą, tuomet esame jautresni virusams. Ne visas cukrus yra vienodas; dauguma vaisių turi nemažai cukraus, bet jis nedarys tokios didelės žalos, nes vaisiai turi sudėtyje skaidulų, kuriso sulėtina cukraus įsisavinimą ir duoda mums taip reikalingos energijos.Taip pat vaisiai turi enzimų, kurie padeda maistą suvirškinti ir įsisavinti. Cukraus galima nevartoti visai, jį pakeičiant medumi. Tačiau juo irgi negalima piktnaudžiauti.

druska

Druska padeda organizme susilaikyti skysčiams, ko pasėkoje didėja kūno masė ir apimtys. Atsisakyk sūrių patiekalų: rūkytos ir vytintos mėsos, sūrio, sūrios žuvies. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos per dieną (tai yra šiek tiek mažiau nei vienas arbatinis šaukštelis druskos). Europiečiai vidutiniškai per dieną suvartoja 8-11 g druskos ir tai gerokai viršija rekomenduojamą kiekį. Druska yra būtina mūsų organizmui, tačiau per didelis jos kiekis gali turėti neigiamos įtakos sveikatai. Didelis suvartojamos druskos kiekis gali padidinti kraujo spaudimą ir turėti įtakos širdies ligų išsivystymui. Ir atvirkščiai – valgant mažai druskos turintį maistą galima sumažinti kraujospūdį. Duona, mėsos produktai, dešrelės, pienas ir sūris yra pagrindinės maisto grupės, lemiančios didelį druskos suvartojimą. Tačiau ir tai pačiai produktų grupei priskiriami gaminiai turi labai skirtingą druskos kiekį, pvz., kietame sūryje yra daugiau druskos nei tepamame sūryje.

Tekstas ir nuotrauka: Ieva Ručinskienė
 
 

 

 

 

Neturite teisių komentuoti

   

Sveika. Įmonės

   
   
   
© SU university